CZŁOWIEK I ŚRODOWISKO

Wiecie, że krowa ma aż cztery żołądki, a człowiek tylko jeden, mimo to zjada w ciągu całego życia tyle, ile waży 80 koni? Jak powstają dziury w serze i czy marchewka od zawsze była pomarańczowa? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na naszych zajęciach. Dowiemy się, co jeść, aby być zdrowym, dlaczego tak ważne jest mycie rąk i co by było, gdyby człowiek był jedynym gatunkiem na Ziemi. Wyhodujemy własne bakterie i sprawdzimy, czy powietrze jest ciężkie. Poznamy tajniki chemii i fizyki, jakich nie zobaczycie w szkole!

Zostań szalonym naukowcem – chemiczne eksperymenty

prof. Małgorzata Wszelaka-Rylik

Chcecie zrobić wybuch? Wystartować rakietę? Na tych zajęciach założycie fartuchy i samodzielnie wystrzelicie w powietrze nasz eksperymentalny statek kosmiczny, doprowadzicie do wybuchu wulkanu, czy też wyhodujecie wielokolorowe kryształy. Chemia to nie tylko sztuczne substancje i zanieczyszczenia. Chemia to procesy tłumaczące jak funkcjonuje świat – z czego jesteśmy zbudowani, jak to się dzieje, że pachnie nam czekolada i z czego robi się mydło.

Na własne oczy

dr Maciej Fuszara

Otwórzcie szeroko oczy! Będziemy obserwować otaczający nas świat, ale także wyjaśnimy, jak na niego patrzymy. Do czego właściwie potrzebne nam są oczy? Porozmawiamy o tym jak działa nasz mózg i co robi z informacjami, które przekazują mu oczy? Czy nasze oczy nigdy nie kłamią? Zastanowimy się także czy tak samo widzą wszystkie ssaki?

Skrobia jest wszędzie … czas zajrzeć do słoika i przeczytać etykietę

dr Artur Baranowski

Czy wiesz co jesz? Na tych zajęciach sprawdzimy co znajduje się w najbardziej popularnych produktach, które pojawiają się na naszych stołach. W serach, śmietanie, w wędlinach jak prawdziwi detektywi posługujący się mikroskopem poszukamy skrobi. Jest to najpopularniejszy składnik dodawany do produktów spożywczych, nawet do tych, gdzie nie powinniśmy go spotkać. Czy zatem jest zdrowy?
X
X